Campanie de
 informare
Siguranța copiilor în autovehicul
În era vitezei și a vieții în continuă mișcare, din ce în ce mai mulți copii petrec mult timp în trafic, în mașină alături de părinți. Însă statisticile rutiere nu sunt deloc îmbucurătoare ca număr de victime în rândul copiilor, din păcate. 

Astfel, o informare cât mai corectă asupra dispozitivelor pe care le putem folosi să transportăm copilul în mașină și asupra măsurilor pe care le putem lua în trafic sau în viața de zi cu zi pentru a ne ține copiii în siguranță devine esențială! 

În anul 2013, România era pe locul 3 cu 79 de decese ale copiilor în urma accidentelor auto, 79% dintre ele fiind din mediul urban. Pe locul întâi se afla Franța cu 97 de decese, doar 38% fiind în mediul urban, și pe al doilea Polonia cu 91 de decese, 51% fiind din mediul urban. 

La polul opus al clasamentului se aflau țările scandinave (Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia), cu maxim 11 copii decedați, înregistrând un procentaj aproximativ de 50-50 între mediul urban si rural. 

Însă s-a dovedit faptul că utilizarea scaunelor auto cu montare opusă sensului de mers pot reduce leziunile cu până la 90-95%, iar cele cu montare cu fața la sensul de mers cu până la 60%. Astfel, utilizarea corectă a scaunele auto pentru copii pot salva vieți. 

Clasificarea și reglementările privind standardele de omologare şi utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun pentru copii se face în funcţie de grupele de masă şi componenţa sistemelor. 

Iată ce spune Legislația Rutieră în România, referitor la scaunele auto pentru copii: 

·Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. 
·Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. 

Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m. Astfel, e recomandat să folosiți mereu dispozitivele potrivite pentru copilului dvs, la fiecare drum, oricât de scurt ar fi. 

Este important ca scaunul auto să fie eficient în cazul unei coliziuni, evitați astfel ca scaunele dvs. din față să intre în contact cu un scaun pentru grupa 0+. Nu trebuie niciodată să așezați un scaun pentru copii îndreptat invers sensului de deplasare pe scaunul pasagerului din față al autovehiculului dvs., dacă airbag-ul este activ. 
inapoi