Campanie de
 informare
Promovarea purtării centurii de siguranță în trafic
Purtarea centurii de siguranță este o modalitate eficientă de a evita rănirea gravă în caz de accident. Nu necesită o tehnologie specială și este prevazută în toate autovehiculele. Începând din 2006, în UE, portul centurii de siguranță este obligatoriu în toate vehiculele.

Conform legislației în vigoare, conducătorii auto şi pasagerii dintr-un vehicul sunt obligați folosească centura de siguranţă în timpul circulaţiei pe drumurile publice, indiferent de locul pe care îl ocupă. Mai mult, șoferii autovehiculelor sunt obligați să informeze toți pasagerii la urcare despre obligativitatea purtării centurii de siguranță. 

Nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul şi a pasagerilor acestuia de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate centurii, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni. 

Centura de siguranța a fost concepută în scopul protecției șoferilor și pasagerilor dintr-un autoturism în caz de impact. Ea vă poate salva viața în caz de accident pentru că: 

·Împiedică impactul cu parbrizul în momentul accidentului; 
·Elimină posibilitatea de a fi aruncat din mașină la impact; 
·Ține șoferul sau pasagerul pe locul lui și previne rănirea altor pasageri prin coliziune; 
·Reduce considerabil riscul vătămării coloanei vertebrale; 
·Funcționează în concordanță cu airbag-ul; 
·Conform unui studiu realizat la nivel european, lipsa centurii de siguranță este cea de-a doua cauză de deces în accidentele rutiere, după viteza excesivă. 

Studiile asupra rezultatelor accidentelor sugerează că ratele de deces în rândul ocupanților mașinii sunt reduse cu între 30 și 50 la sută dacă sunt purtate centurile de siguranță. 

De exemplu, în cazul în care mașina se rostogolește, șansele ca pasagerii care poartă centura de siguranță să supraviețuiască cresc cu 45% față de cei care nu o poartă. De asemenea, pasagerii care poartă centura de siguranță au șanse mai mari să rămână conștienți în urma impactului, astfel fiind capabili să iasă în condiții de siguranță din mașină sau să ceară ajutor. 

De asemenea, centura de siguranță previne coliziunea cu ceilalți pasageri ai mașinii. În cazul unui accident, ocupanții locurilor din spate pot fi proiectați în pasagerii din față, provocând răni serioase ambelor părți. Așadar, este important ca centura de siguranță să fie purtată în mod obligatoriu de către toate persoanele aflate într-un autoturism. 

Nu în ultimul rând, purtarea centurii de siguranță este un act de responsabilitate față de dvs., dar și față de ceilalți participanți la trafic. 

Posibilitatea de a pierde pe cineva drag este un risc pe care trebuie să vi-l asumați atunci când nu acorzi importanță centurii de siguranță. 

În postura de conducător auto sunteți răspunzător pentru deciziile și viața dvs., dar atunci când transportați pasageri sunteți răspunzător atât pentru dvs., cât și pentru ei.
inapoi