Siguranța copiilor online / Împotriva cyberbullying-ului
Cyberbullying-ul înseamnă bullying prin folosirea tehnologiilor digitale. Se poate întâmpla pe rețelele de socializare, pe platformele de schimb de mesaje, platformele de jocuri și pe telefoanele mobile. Este vorba despre un comportament repetat cu scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizați. Printre exemple se numără:
·Răspândirea minciunilor sau postarea de fotografii jenante ale cuiva pe rețelele de socializare;
·Transmiterea de mesaje supărătoare sau de amenințări prin platformele de schimb de mesaje;
·Copierea identității unei persoane și transmiterea în numele acesteia de mesaje răuvoitoare cuiva.
Din păcate, deseori copiii sunt ținta acestor atacuri, iar aceștia tind să sufere în tăcere şi să rămână afectaţi pe termen lung de violenţa fizică, psihologică şi emoţională, fie din partea colegilor sau a dascălilor.
Când agresiunea de tip bullying are loc în mediul online, simți că ești atacat oriunde te-ai afla, chiar și în propria casă. Poate părea o situație fără scăpare. Efectele pot fi de lungă durată și pot afecta o persoană în multe feluri: fizic, psihic și emoțional.
Copiii sunt, în prezent, mai implicați online decât au fost vreodată, iar numărul celor care dețin dispozitive inteligente este în creștere, în timp ce gama de conținut pe care o vizionează se extinde. Unul dintre cele mai mari riscuri îl reprezintă rețelele de socializare, iar copiii – utilizatori în număr mare ai rețelelor sociale – sunt deosebit de vulnerabili dacă nu știu la ce să fie atenți.
De exemplu, 82% din copii sunt expuși la conținut necorespunzător în mediul online până la vârsta de 11 ani, conform Netnanny.com.
Însă există soluții, dacă sunteți părinți și doriți să reduceți șansele ca aceste atacuri să îi afecteze pe copiii voștri. În primul rând, este important să păstrați legătura și să comunicați constant cu copiii dvs. pentru a le asigura siguranța pe internet. Cei mici trebuie să fie conștienți că nu vor fi judecați, că discută într-un mediu sigur atunci când cer ajutor, în cazul în care au devenit victima unui atac online.
Mai apoi, fiecare platformă de socializare pune la dispoziție instrumente diferite prin care puteți restricționa lista persoanelor care pot lăsa comentarii sau vizualiza postările. Multe dintre aceste instrumente presupun pași simpli precum blocarea, ascunderea sau raportarea cyberbullying-ului.
În plus, pentru a proteja datele online ale familiei dumneavoastră:
·Puteți crea un cont pentru fiecare aplicație pe care copilul o folosește, pentru a-i monitoriza activitatea de la o distanță rezonabilă;
·Puteți ajusta setările de confidențialitate ale copilului. Eliminați conturile din rezultatele căutărilor, astfel încât străinii să nu poată trimite cereri de prietenie, iar apoi eliminați cât mai multe informații publice de profil – adresa, școala, numărul de telefon, adresa de e-mail;
·Puteți activa controlul parental, pentru a vă proteja copilul de conținutul neadecvat, dar și pentru a-l împiedica să divulge din greșeală detalii personale despre el însuși sau despre familia dvs.
Dacă părinții discută adesea cu copiii lor despre comportamentul online, atunci șansele ca aceștia să devină victime ale cyberbullying-ului scad considerabil.